Video Problemen


Terwijl hardwarematige versnelling van 3D door middel van de videokaart vaak een veel hoger prestatienivo geeft van 3DWorlds, kan het ook irritante complicaties opleveren mede als gevolg van de enorme hoeveelheid verschillende videokaarten op de markt die stuk voor stuk optimaal moeten worden ondersteund door de browser. Sommige videokaarten kunnen bugs hebben die de prestaties juist negatief beïnvloeden, vreemde gevolgen hebben voor het beeld of in extreme gevallen zorgen voor een crash van 3DWorlds of zelfs een complete "lock up" van de PC zodat een herstart van de PC noodzakelijk is.
Ook zijn er voor elke videokaart een aantal verschillende versies van de software-drivers en hangt het soms van de specifieke PC van de gebruiker af welke het meest geschikt is. De drivers die meegeleverd worden door de fabrikant zijn vaak al verouderd. Zeker als je 3DWorlds wilt draaien in Direct3D en/of OpenGL modus is de kans dat alles goed werkt het grootst als de nieuwste driver voor jouw videokaart is geïnstalleerd.

De meeste problemen die gerapporteerd worden, zijn simpelweg op te lossen door het updaten van de videodriver.

Zelfs als je een spiksplinternieuwe computer hebt, is het niet altijd zo dat daar ook de nieuwste drivers op zijn geïnstalleerd.

Problemen oplossen

Als je problemen hebt met het draaien van de 3DWorlds browser in Direct3D of OpenGL modus kun je de volgende dingen proberen:

 • Update je video driver - dit lost vaak de problemen op. Zie onder voor meer details.

 • Probeer de kleurdiepte van je videokaart op 16 bits te zetten - sommige videokaarten (met name een groot deel van de oudere videokaarten uit de Voodoo reeks) werken beter als je kleurdiepte op 16 bits staat (ook bekend als hi-color). Om de kleurdiepte te veranderen klik je met rechts op je desktop en kies je Eigenschappen. Vervolgens klik je op de Instellingen tab.

 • Upgrade naar de nieuwste versie van DirectX - de nieuwste versie is te vinden op: www.microsoft.com/directx/homeuser/downloads/default.asp.
  Oudere versies van DirectX zijn te vinden op http://www.microsoft.com/downloads/search.aspx?categoryid=2

  3DWorlds is ontworpen om optimaal te werken met DirectX 8.0 of hoger en is uitgebreid getest met versies 7.0, 8.0, 8.1 and 9.0 van DirectX

Het updaten van je video driver en DirectX

Als je een "merk PC" hebt zoals een Dell of Compaq, ga dan eerst naar de website van de computerfabrikant om te kijken of er updates zijn. Dit is in het bijzonder belangrijk om te checken als je gebruik maakt van een laptop. Drivers kunnen meestal gevonden worden in de "Support" sectie van de website van de computerfabrikant.

Videodrivers kunnen ook direct opgehaald worden op de website van de fabrikant van je videokaart. Als je niet weet welke videokaart je hebt, kun je het DxDiag programma opstarten:

 1. Klik op de Windows Start button en selecteer Uitvoeren...
 2. Typ in het venster dat verschijnt DxDiag.
 3. Als Windows meldt dat DxDiag niet gevonden kan worden, heb je waarschijnlijk DirectX nog niet op je computer geïnstalleerd. Je moet DirectX dan eerst ophalen en installeren. Ga naar: www.microsoft.com/directx/homeuser/downloads/default.asp.
 4. Als DxDiag opstart bekijk dan eerst de "Systeem" sectie. Onderaan kun je zien welke versie van DirectX er op je computer staat. Verifieer dat het versienummer 8.1 of hoger is. Zo niet ga dan naar www.microsoft.com/directx/homeuser/downloads/default.asp en installeer de nieuwste versie van DirectX.
 5. Klik vervolgens de Beeldscherm tab. In de Apparaat sectie aan de linkerkant kun je alle gegevens over je videokaart vinden. Noteer het merk en het type.
 6. Kijk nu in de sectie DirectX Functies iets verder naar beneden in het venster. Verifieer dat zowel "DirectDraw-versnelling" als "Direct3D-versnelling" ingeschakeld zijn. Als ze niet ingeschakeld zijn klik dan bij beide op de "Inschakel" button. Mocht het niet lukken dan ondersteunt je videokaart deze functies hoogstwaarschijnlijk niet en kun je 3DWorlds alleen maar in de software modus draaien.
 7. Tot slot kun je de buttons "DirectDraw testen" en "Direct3D testen" klikken om te testen of alles goed werkt.

Een andere methode om uit te vinden wat het type videokaart is in je PC is de volgende: ga naar Start, selecteer Instellingen en vervolgens Configuratie scherm. In het configuratie-scherm kies je "Beeldscherm" en in het venster dat je dan ziet kies je de "Instellingen" tab. In het venster dat nu verschijnt kun je de gegevens over je videokaart lezen.

Als je de bovenstaande procedures zonder problemen hebt doorlopen is de volgende stap een bezoekje aan de website van je videokaart fabrikant. Hier onder vind je de website adressen van de populairste videokaarten:

 • Nvidia - TNT, Vanta, Quadro, GeForce, RIVA, en nForce kaarten
 • 3dfx - Voodoo kaarten (let op: het bedrijf 3dfx Inc., de fabrikant van deze kaarten, bestaat niet meer. Deze alternatieve website biedt de mogelijkheid om de meest recente drivers op te halen.)
 • ATI Technologies - Rage, Radeon en Mobility kaarten
 • Creative Labs - 3D Blaster kaarten
 • Matrox - Millenium G200, G400, G450 kaarten
 • Intel - veelgebruikte types "onboard" 3D hardware acceleratie, inclusief de i740, i810 en i815 chipsets
 • Hercules - 3D Prophet kaarten (inclusief Guillemot)
 • ELSA - Gladiac, Erazor, Gloria, Synergy graphics drivers
 • Diamond Multimedia - Viper, Stealth, SpeedStar kaarten
 • S3 Graphics - ViRGE, Trio, Savage kaarten
 • SiS - Verscheidene soorten chipsets. Let op: 3DWorlds werkt over het algemeen slecht of zelfs helemaal niet in hardware-acceleratie modus met de meeste SiS chipsets, zelfs als de meest recente drivers zijn geïnstalleerd.

Een goede algemene website voor videodrivers is WinDrivers.com.

Als je eenmaal de website van de fabrikant van je videokaart hebt gelocaliseerd, is de volgende stap om de drivers te vinden die specifiek voor jouw type videokaart en besturingssysteem (Windows) zijn gemaakt. Let op: voor veel videokaarten zijn er verschillende drivers voor de verschillende versies van Windows. Het is dus belangrijk dat je weet welke Windows je draait op jouw computer (Windows 98, 2000, XP etc.) De drivers kun je meestal vinden in de "Support" sectie van de website. Zoek naar een link die "Drivers" of "Downloads" heet.

Als je de juiste driver hebt gevonden is het verder een kwestie van die driver ophalen en installeren. Vaak moet je eerst de oude driver verwijderen. Lees daarom goed de instructies van de fabrikant die meestal op de website bij de downloadlocatie zelf staan.
Als je de driverbestanden ophaalt, noteer dan even waar je ze bewaart op je computer. Ga naar de locatie waar je de driverbestanden hebt bewaard op je computer (bijvoorbeeld met "Windows Verkenner") en dubbelklik op de bestandsnaam om het installeren te starten. Meestal moet je na het installeren je computer opnieuw starten.

OpenGL

BELANGRIJK!

Soms kan het installeren van nieuwe drivers problemen veroorzaken en zelfs zo ernstig dat je je computer niet meer normaal op kunt starten (je kunt dan altijd in VGA modus wel weer starten). In het bijzonder kan het installeren van de verkeerde driver ernstige problemen veroorzaken. Als je er voor kiest om nieuwe video drivers te installeren accepteer je zelf volledige verantwoordelijkheid voor deze actie en de problemen die eventueel het gevolg zijn. 3DWorlds en de Stichting 3DEE zijn niet verantwoordelijk voor problemen of schade die het gevolg zijn van het installeren van nieuwe drivers. Als je niet zeker weet of je een bepaalde driver wel moet installeren neem dan altijd eerst contact op met de fabrikant of leverancier van je videokaart!